Apium graveolens zoom

Zelena-Apium graveolens

Poznamo listno, belušno in gomoljno zeleno. Najbolj pogosta in zaželjena je gomoljna zelena. Značilen in specifičen vonj zelene je sestavina mnogih začimbnih mešanic.

V prehrani uporabljamo liste, gomolje in obeljene, odebeljene spodnje dele listnih pecljev. Zelena pospešuje odvajanje vode iz telesa, pospešuje izločanje sokov iz želodčne sluznice, v želodcu uničuje bakterije, čisti jetra, ugodno vpliva na krvni obtok in živčevje, zato pripomore tudi k dobremu spancu. Tradicionalna vzhodnjaška medicina zeleno uporablja za zniževanje krvnega obtoka. Zelena vsebuje vitamine in minerale, največ hranilnih snovi vsebuje sveža, zato se priporoča pitje svežega soka. Soku lahko izboljšamo okus s korenčkom in paradižnikom.

Gomoljne zelene ne sadimo pregloboko, nikoli ne sme rasti globje, kot raste sadika, sicer ne naredi gomoljev ali pa so ti slabi, razvejani in majhni.

Belušno zeleno lahko ovijemo s časopisom, barvno tkanino ali obložimo s slamo, tako, da ven gledajo samo zgornji deli listov. Tako dobimo bolj bele in krhke obeljene dele stebel.

Vrtnarstvo GLOBOČNIK

Letališka ulica 3, Voglje

4208 ŠENČUR

e:info@vrtnarstvo-globocnik.si

t: 041 77 42 87